Na susretu FINA-e i banaka predstavljeni projekti za digitalnu transformaciju Hrvatske

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/FINA banke.jpg

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prisustvovao je danas susretu predstavnika FINA-e i banaka, na kojem su predstavljeni projekti kojeFINA provodi uz suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva financija i Ministarstva uprave. Među njima, navedeni su i detaljnije prikazani projekt START, sustav e-pristojbe, e-Račun za obveznike javne nabave, info.BIZ, Registar stvarnih vlasnika te standardizirana platforma za instant plaćanja. Uz ministra Horvata, susretu su prisustvovali predsjednik Uprave FINA-e Dražen Čović, kao domaćin, zatim pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka Ivana Jakir-Bajo, pomoćnica ministra uprave Zrinka Bulić te brojni drugi gosti i uzvanici.

U FINA-i imamo vrlo dobrog partnera koji nas prati u svim procesima i projektima koje osmišljavamo i provodimo. Nadam se i vjerujem da ćemo tako dobro surađivati i u godini koja je pred nama“, rekao je na samom početku ministar Horvat, osvrnuvši se pritom na namjere Ministarstva u narednoj godini. „Naša je želja da sve one sustave kakvi u bankama već postoje, gdje se do određenih financijskih sredstava i instrumenata može doći elektroničkim putem unutar 24 sata, prenesemo u gospodarstvo. Automatizacija i ubrzanje procesa, manje dolazaka na šaltere, manje papirologije, biljega i svega onog što nas koči u razvoju digitalnog društva“, istaknuo je ministar Horvat.

U 2019. godini kreće projekt START i obveza korištenja e-Računa

Ministar je iskoristio tu priliku da spomene i dva velika projekta koji će se realizirati u 2019. godini, a koji bi trebali doprinijeti razvoju gospodarstva. „Izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi u studenom ove godine, stvorili smo obvezu 100-postotnog korištenja e-Računa u procesima javne nabave s 1. srpnjem 2019. godine. Druga dobra stvar na kojoj radimo zajedno, a koja bi trebala krenuti s početkom mjeseca travnja, je projekt START koji će omogućiti osnivanje tvrtke i pokretanje poslovanja ispunjavanjem jednog digitalnog obrasca“, najavio je ministar. Dodatno je o projektima Ministarstva govorila voditeljica službe za digitalno gospodarstvo Maja Radišić Žuvanić, koja je predstavila Instrument za povezivanje Europe (CEF), namijenjen ulaganju u infrastrukturne projekte, u kojem su digitalne tehnologije jedan od glavnih prioriteta.

Predsjednik Uprave FINA-e Čović predstavio je sve što Agencija radi za financijske institucije i gospodarstvo u cjelini, te najavio redizajna infoBIZ-a koji će omogućiti lakše poslovanje, te bolji uvid u sve podatke FINA-e. Državna rizničarka Jakir-Bajo istaknula je kako je protekla godina bila izuzetno radno intenzivna. „Nastavak porezne reforme donio je niz mjera usmjerenih ka rasterećenju građana i poduzetnika, a tu je i paket mjera za blokirane građane čime se njihov broj uvelike smanjio“, rekla je Jakir-Bajo. Pomoćnica ministra uprave Bulić naglasila je kako će sve pripreme koje se trenutno rade za provedbu spomenutih projekata imati snažan efekt na digitalnu transformaciju javne uprave, a time i poslovanja poduzetnika. Najavila je pritom kako će se projektom e-pristojbe ukinuti korištenje biljega, dok će se projektom SEP omogućiti jedinstvena uplata za svaku uslugu javne uprave.



Stranica