Održana sjednica međuresornog Povjerenstva za neporezna davanja

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/galerija/Sastanak Neporezna davanja 5 - naslovna.jpg

 

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat održao je sjednicu međuresornog Povjerenstva za neporezna davanja. Povjerenstvo za smanjenje i ukidanje neporeznih davanja osnovala je Vlada Republike Hrvatske 05. siječnja 2017. kao dio cjelovite reforme poslovne klime s ciljem aktivnog rada na rasterećenju gospodarstva i građana od suvišnih troškova. Povjerenstvo u svom radu analizira sva davanja koja nisu porez, to jest sve naknade koje proizlaze iz javnih propisa, a projekt rasterećenja koordinira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Tijekom dosadašnjeg rada Povjerenstva, ažuriran je popis neporeznih davanja te je isti javno objavljen na stranicama Ministarstva: https://nameti.mingo.hr/registar. U Registru se po prvi put nalaze i naknade koje pružatelji profesionalnih usluga imaju obvezu plaćati strukovnim komorama (upisnina, članarina i stručni ispit) te upravne pristojbe.

Tijekom prošle godine održane su 3 sjednice Povjerenstva te je usuglašeno 17 mjera rasterećenja od kojih je 12 već provedeno. Nadalje, u okviru Nacionalnog plana reformi kao jedna od značajnih mjera prepoznato je administrativno rasterećenje poduzetnika te potreba za kvalitetnijom analizom i smanjenjem neporeznih davanja. Administrativno rasterećenje već se provodi kontinuiranom sistemskom primjenom 'Standard Cost Model' metodologije kroz donošenje godišnjih Akcijskih  planova, što je prepoznalo i Povjerenstvo kao kvalitetan pristup za pripremu prijedloga mjera smanjenja i neporeznih davanja.

Obzirom na značajan učinak neporeznih davanja na gospodarski sektor i građane, ministar Darko Horvat kao predsjedatelj Povjerenstva intenzivirat će rad kroz redovne sjednice Povjerenstva te je za glavni cilj u daljnjem radu postavio donošenje konkretnih mjera rasterećenja od neporeznih davanja već do kraja ove godine.

 



Stranica