Službeno otvorena 45. Ambienta - međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Otvaranje Ambiente 3.jpg

 

Na više od 20.000 m2 kroz ukupno sedam paviljona Zagrebačkog velesajma, narednih nekoliko dana smješteno je 332 izlagača iz 32 zemlje koji predstavljaju svoje proizvode na 45. međunarodnom salonu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije – Ambienta. Ovaj tradicionalni sajam, koji iz godine u godinu biva sve bogatiji brojem izlagačima i novim sadržajima, ove godine predstavlja koncepcijski i komunikacijski redizajniranu priču o ideji, dizajnu, arhitekturi i hrvatskoj proizvodnji, a sve uz podršku pokrovitelja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva poljoprivrede, ali i tradicionalnih partnera iz Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskih šuma i Grada Zagreba. Sajam je službeno otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. „Ovom prilikom želim uputiti zahvalu svim izlagačima na sudjelovanju, kako bi ovdje mogli hrvatskoj i široj javnosti pokazati što sve hrvatska prerađivačka industrija može, koji su to naši izvozni potencijali, te u kojem smjeru korištenje jednog prirodnog resursa može, u obliku finalnog proizvoda, doći na police raznih dijelova svijeta“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat uz čestitku svim uključenim akterima na osiguranju kontinuiteta održavanja ovog važnog sajma za hrvatsku drvnu industriju.

Vrijeme je da se u prvi plan istaknu hrvatski poduzetnici

Uz njega, svečanom otvorenju prisustvovali su i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede Željko Kraljičak, zamjenica i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić, te mnogi drugi. „U posljednje 3 godine rast broja izlagača na Ambienti je utrostručen, zbog čega mogu sa sigurnošću ustvrditi da smo ovaj sajam profilirali u svojevrsni summit drvne industrije u Hrvatskoj“, istaknula je u svom pozdravnom govoru direktorica velesajma Tomšić, dodajući kako se radi o strateškoj grani gospodarstva koja uistinu treba sinergijsku pomoć svih institucija. Zadovoljstvo činjenicom da su i ove godine članice udruženja drvno-prerađivačke industrije odlučile sudjelovati i izložiti svoje proizvode na Ambienti, izrazio je potpredsjednik HGK Kovačević, istaknuvši kako se radi o tvrtkama koje svoju proizvodnju temelje na visokoj finalizaciji i dodanoj vrijednosti. „Možemo reći da se u ovom sektoru radi o perjanici našeg gospodarstva, koja zapošljava više 21 tisuće radnika, te iz godine u godinu bilježi kontinuirani rast prihoda i plaća, te ono najvažnije, najveći dio svojih prihoda realizira na inozemnim tržištima putem izvoza“, naglasio je Kovačević. Imajući na umu dugu povijest sajmovanja u Zagrebu, izaslanica gradonačelnika Majić izrazila je svoj ponos na organizaciju Ambiente, koja predstavlja mjesto susreta respektabilnih izlagača, te je iskoristila priliku pozvati sve zainteresirane da do 14. listopada posjete sajam kako bi se uvjerili u kvalitetu te upoznali s novim trendovima drvne industrije.

Ministar Horvat u svom je govoru zaključio kako je vrijeme da se u prvi plan istaknu hrvatski poduzetnici, a da se na policama nađe sve više hrvatskih proizvoda. „Drvni sektor kao važna strateška gospodarska grana, privlači sve veću pažnju i domaće javnosti, obzirom da se oslanja na domaće resurse koji su kvalitetni i dostupni. U ovom je trenutku u pripremi i novi državni proračun, putem kojeg ćemo pokušati pronaći način kako da dodatno pomognemo prerađivačkoj industriji, koja je važan segment našeg ukupnog izvoza“, naglasio je ministar.

 

 



Stranica